maandag 16 februari 2015

Verschillende landen, en maaltijden!

16 februari 2015

De laatste weken zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor chinees nieuw jaar.  Ping heeft de gordijnen al gewassen, de muren geschrobt, de vloer gedweild, en ga zo door.  Omdat chinees nieuw jaar door de week valt, en in Nederland we daar geen vrij voor hebben vieren wij dit met familie en vrienden komend weekend.  We gaan dan dimsum koken voor 13 man.  We zijn dan ook de aatste weken bezig geweest om wat recepten uit te proberen, vandaar dat we eventjes geen nieuwe landen aan het doen zijn!  Over een week of twee, drie pakken we het weer op!

In de tussen tijd een aantal leuke maaltijden:

Kip satay, met nasi goreng, en komkomer salade!

De goedkopere versie van eggs benedict, volkoren brood getoast en met boter besmeerd, plakjes kaas, stukje ham, een gepocheerd ei, en wat mayo!

Kip schnitzel, met gebakken aardappeltjes en sla!

En voor ontbijt vanmorgen de "monkey bread"!

zondag 1 februari 2015

Groenland: Vis!!

31 januari 2015

Deze week was Nikki aan de beurt, en zij wou graag eten uit Groenland!

Meteen dacht ik aan walvis, zeehond, ijsbeer, enz, maar dat is best lastig te vinden!  Niet dat ik heel erg hard gezocht hebt!! :)  Ook vind ik het idee van zo iets onbekends te eten als je niet zeker weet of het ook zo hoort te zijn best lastig.  Ik wil het zeker een keer proeven, maar dan wel in een context waar je geen twijfels hebt over de manier dat het voorbereid is.

Dus we gingen op zoek naar een gerecht uit groenland zonder walvis blubber!  Wat ik las over Groenland is dat er veel vis gegeten wordt, en relatief weinig groenten, omdat die niet telen zijn in de lange winter daar.  Zij eten dan natuurlijk wat ze zelf kunnen vangen en verbouwen, en ook lang goed blijft.  Dus veel vis, wild, aardappelen, ui enz.  Met dat in gedachte gingen we op zoek.

Als voorgerechtje hadden we wat Gravad Lax gevonden in de winkel.  Deze hebben we gegeten met een spinazie slaatje en een lichte pekel van venkel.

http://www.seriouseats.com/recipes/2012/02/quick-pickled-fennel-with-orange.html

Ik had er vers geperste sinasappel sap voor gebruikt in plaats van stukjes sinasappel, en ik had niet het geduld om een dag of twee te wachten.  Hij was zo al lekker.  De volgende dag was deze salade nog lekkerder!


Voor het hoofd gerecht wou ik bij het thema vis blijven, en kwam ik een leuke website tegen van een Amerikaanse vrouw die een soortgelijk iets aan het doen is, om thuis gerechten van alle landen te koken.  Haar gerechten voor Groenland waren een gekookte kabeljauw met ei saus, met een warme aardappel salade zagen er lekker uit, dus heb ik hem ook gemaakt!  Dit was erg lekker, vooral de aardappeltjes!

http://travelbystove.palfreymedia.com/greenland_recipes_boiled_cod_with_mustard_sauce.asp

Helaas had ik geen mierikswortel liggen dus had ik hem zonder gemaakt.  Was zeker lekker, maar een volgende keer voeg ik dit toe, dat zal een iets sterkere smaak geven, en daar hou ik wel van.

http://travelbystove.palfreymedia.com/greenland_recipes_kartoffelsalet_varm_hot_potato_salad.asp

Ik had de aardappeltjes doorgekookt totdat de bouillon bijna droog gekookt was, zodat alle smaak in de aardappeltjes zat.  Echt heerlijk!



Het was weer eens een leuke culinaire reis!  Volgende week naar Hong Kong, ter voorbereiding van het Chinese nieuwjaar maaltijd!