zaterdag 31 januari 2015

Filipijnen: Varkensvlees adobo en inktvis

25 januari 2015

Het is ondertussen wel een paar weken geleden dat we gekookt hebben in de stijl van een ander land!  Mede door kerstmis, en andere bezigheden zijn we er eventjes niet aan toe gekomen!  Maar, nu zijn we weer begonnen!  Oskar mocht kiezen waar we dit weekend naar toe zouden gaan, en hij koos de Filipijnen!  Dat is een leuke uitdaging, daar zijn we nog nooit geweest, en voor mijn gevoel heeft het ook niet een wereld populaire keuken.  En volgens mij eten ze daar ook veel vis, en de keuze van vis vind ik in Nederland best beperkt.  

We hadden 's middags in de supermarkt toevallig wat varkens koteletten gekocht, en het recept wat ik kon vinden wat de Filipijnen zou typeren is adobo.  Ik vond dat je dat met verschillende vlees soorten kan maken, maar wij kozen voor varkensvlees.  Dit was best lekker, en de saus die over bleef in de pan was ook heerlijk om zo op de rijst te eten.

Dit was het recept dat ik gebruikt had!



We hadden ook wat kleine inktvisjes in de diepvries liggen dus die hebben we kort gegrild op de bbq, volgens het volgende recept.







Deze waren ook lekker, voor de kinderen was het een avontuur in een nieuwe textuur, en terwijl ze het lekker vonden, zal het denk ik nog een paar keer als bijgerecht op tafel moeten staan, voordat het al hoofdgerecht gegeten kan worden.

Als groente hebben we iets nieuws geprobeerd, een aubergine omelet!

http://www.sbs.com.au/food/recipes/eggplant-omelette-tortang-talong

Dit was echte verrasend lekker, en best simpel om te maken.  Dit lijkt mij zelfs heerlijk voor ontbijt, met wat spek erbij!


Al met al, was het een lekkere maaltijd!


      Feiten over Filipijnen van Oskar:
      1. geld in Filipijnen heet peso
      2. 1 euro is in Filipijnen ong. 62 peso
      3. de Filipijnse archipel bestaat uit meer dan 7100 eilanden
      4. op de Filipijnen is het zomers 6 uur later dan
      in Nederlander. Tijdens de wintertijd is dit het verschil 7 uur.
      5. De Filipijnen spreekt men ongeveer 60 verschillende talen
      6. Filipijnen ligt in Aziƫ
      7. in Filipijnen zwaaien ze niet maar:
      tillen hun kin eventjes op en trekken tegelijkertijd hun wenkbrauwen kort op. Een beetje zoals het gebaar dat wij maken voor "wat moet je?", maar dan vriendelijk.
      8. In Filipijnen wijzen ze niet met hun vinger waar de wc is maar:
      kijken naar de wc

      9. de officieel naam Republiek der Filipijnen is?

      10. Filipijnen was meer dan 300jaar een kolonie van Spanje geweest. 
      11. Cebu zo’n 250 kilometer lang is en ongeveer 3,5 miljoen inwoners is?
      12. 15 Cebu gelegen is tussen andere eilanden en daardoor weinig last heeft van tyfoon en ander natuurgeweld?
      13. peso spreek je in Filipijnen uit als Piso
      14. fooi is altijd welkom in Filipijnen als je tevreden bent over uw gids dan geef je 100 pesos fooi en als je bijvoorbeeld een hotel man die je help met je bagage geef je tenminste 10 peso als fooi
      15. blijf altijd vriendelijk
      16. in Filipijnen heb je veel goed Kooper leven dan in Nederland
      17. niet alle medicijnen is te krijgen in Filipijnen

zaterdag 3 januari 2015

China: Ontbijt!

2 januari 2015

Een chinees ontbijtje, soya melk met you tiao.  Deze keer waren ze niet zo goed gelukt.  Ik volgde het recept van het pakje rijs middel wat we ooit uit china meegenomen hebben, en voeg er veels teveel water bij, dus dit waren deeg staven, in plaats van de luchtige deeg stokjes die het zouden moeten zijn.  volgende keer beter opletten!  

De soya melk was heerlijk.  Het is echt makkelijk om zelf te maken, en zeker de moeite waard. 

Voor de soya melk is het volgende proces  wat ik gevolgs heb:


Weer Spanje, en weer tapas!

31 december 2014
Het is oudjaar, en we gaan weer uitgebreid tafelen.  Door iedereen werd er gezegd doe de tapas maar nog een keer, dat was lekker!  Zo doen we het dan ook! 

Eerst begonnen we met een simpel tomaten soepje.  Uitje bakken, blikje gepelde tomaten erbij.  Dan twaalf garnalen pellen, en doe de pel in een pan met een halve liter water.   Breng deze aan de kook.  Als dit 10 minuten gekookt heeft doe je dit door een zeef bij de tomaten (de garnaal pellen er niet bij!).  Dan kan je de garnalen erbij doen, eventjes koken, dan met de staaf mixer pureren.

Dit samen met wat bruschetta

En een pannetje met mosselen in tomaten saus.  Dit waren gekookte mosselen van de Jumbo.  Er zat behoorlijk veel zand in, dus die mosselen kopen we niet meer.  Anders best smaakvol.

Als groenten wat gegrilde courgette.

en een tussendoortje, citroen sorbet!

Daarna wat garnalen in knoflook olie!  Deze had ik al eens eerder gemaakt en recept is in een eerdere post op te zoeken.


En dan een nieuw gerecht voor mij, roerbak eitjes met knoflook stammetjes, garnaal en champignon.

http://mykitcheninspain.blogspot.nl/2011/04/my-favorite-fast-lunch.html

En als laatst, natuurlijk oliebollen!!

Gelukkig nieuw jaar!

Mexico: Tacos

21 december 2014:

Ping mocht vandaag kiezen, en ze wou graag Mexicaans eten.  Iets wat ik al een tijdje wou proberen was om zelf tortilla's te maken.  Maar ik vond dat het dan nodig zou zijn om een tortilla press te maken.  Ik had nog wat mooi hout liggen in de schuur, en heb dus het volgende in elkaar gekunsteld!


Het werkte best goed, alleen om ze dun genoeg te krijgen was het nodig om hem iets verder aan te kunnen duwen, met een liniaal tussen de bovenste plank en de duw balk ging dit perfect.

Recept voor de tortillas:
http://www.zelfmaakrecepten.nl/tacos/

Het werd een simpele lunch van tortillas, wat salsa, kaas en chili saus.  Best een lekkere manier om het eens uit te proberen!


Nu wetende dat het werkt kunnen we gaan beginnen aan iets uitgebreider:

28 december 2014:

Nu hadden we tijd om een volledige maaltijd te koken, het begon met bonen en rijst:

Dit was basmati rijst gekookt in kippen bouillon met een eetlepel tomaten puree erdoor.  Daarna een schep gekookte rode bonen erdoor heen.

Daarnaast ook wat refried beans erbij gemaakt.  De gekookte rode bonen opgebakken met wat knoflook en geplet.

Carnitas.
Het vlees was een varkens schouder zo ver gegaard dat hij uit elkaar viel.  Echt lekker.  Het recept was een combinatie van de volgende twee:
http://weelicious.com/2014/01/27/mexican-pulled-pork-shoulder-in-the-slow-cooker/
http://www.theyummylife.com/carnitas_shredded_pork


Als groente had ik een salsa gemaakt van geroosterede pompoen met ui en tomaat.
Eerst leg je plakjes pompoen (met vel) op een bakplaat, met wat olijf olie, zout en peper, en die bak jij bij 180 C in een minuut of 20-30 gaar, totdat ze net beginnen te bruinen.  Daarna laat je de pompoen afkoelen, en snijd je hem in blokjes.  Dit meng je met een fijn gesneden tomaat en ui.  een beetje olief olie, zout en peper er over, en een heerlijke salsa.



Het was weer eens best lekker!